søndag 30. september 2012

Enzymmangel i kroppen


Da tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om enzymmangel i dagens kosthold, og hvordan dette påvirker kroppen vår. Fakta fant jeg i boka "Den grønne supermaten" av David Sandoval. Står mye nyttig i denne her :)
So, here goes:
Vi har alle et enzymlager i kroppen. Et enzym er først og fremst et stoff bygget opp av proteiner, og det er arbeidsstyrken som bygger opp kroppen.
Men spiser vi for mye kokt, stekt eller særlig bearbeidet mat tømmer man kroppens enzymlager, da denne maten inneholder veldig lite levende enzymer. Maten blir  mindre sunn, og siden fordøyelsessystemet ikke tilføres enzymer gjennom maten, skaffer den seg enzymer ved å "stjele" dem fra resten av kroppen for å bryte ned maten. Når man varmer opp mat til en temperatur over 47,7 grader drepes de fleste enzymer (er bl.a. derfor jeg nå skal begynne å dampkoke grønnsaker, da dette er mer skånsomt mot enzymene) :D Enzymer drepes også ved pasteurisering, hermetisering og bruk av mikrobølgeovn. Dersom kroppen stjeler enzymer fra seg selv over en periode på mange år, tømmes noen av kroppens lagre helt, og kroppsvevene eldes raskere og blir mer sårbare for kroniske tilstander. Munnen og tannkjøttet er ofte de første stedene man kan se dette grunnet enzymmangel. Da hjelper det å skylle munnen med fersk grønn juice som har masse enzymer i seg! ;)
Har man kroniske sykdommer (f.eks. allergier, hudsykdommer, kreft og diabetes) kan dette være tegn på at man har et lavere enzymnivå i kroppen.
Utifra dyreforsøk er det vist en sammenheng mellom kosthold som inneholder lite enzymer og for tidlig pubertet. Eksperter mener tidlig kjønnsmodning skjer på grunn av et kosthold dominert av kokt/stekt og industrielt bearbeidet mat. Mennesker er egentlig ikke skapt til å spise slik "død" mat, og dette gjelder også våre kjæledyr! Kreft, hjertesykdommer og andre kroniske sykdommer kan nettopp være pga. høyt inntak av "død" mat.
Det aller beste for kroppen vår er å ligge mest mulig unna industrielt bearbeidet mat! Skal du ha kjøttprodukter, kjøp varer som det er mest mulig kjøtt i. Ligg unna varer som for det meste inneholder mye stivelse, raffinert hvetemel- og sukker, da dette er vanskelig for kroppen å bryte ned. Begynn med for eksempel å lage eget sunt hjemmelaget brød uten den moderne hvetesorten:) Les om hvetesorten jeg bruker her. Denne hveten er mer skånsomt mot fordøyelsessystemet.
Når det gjelder stekt/kokt mat, spiser jeg jo fremdeles det. Men istedenfor å koke grønnsaker, er det som skrevet tidligere mye bedre å dampkoke det da mer av enzymene og næringsstoffene blir bevart.
Men det aller beste du kan gjøre for kroppen din er å ta probiotika før "tunge" måltider og mat som er bearbeidet og vanskelig å fordøye som raffinert hvete og sukker o.l. Da anbefales det å ta "SuperZym" som gir kroppen litt hjelp på veien. 

Allergivennlige scones


Oppskrift på deilige scones (eller noe som ligner på scones :P) -uten melk og gjær og med hvetemel som inneholder svakere gluten enn dagens hvete, da jeg bruker dala lanthvete. Men dersom du vil ha glutenfrie scones kan du bruke dette: Bokhvetemel, havremel, jyttemel, rismel, mandelmel eller jyttemel. (For helt glutenfrie foretrekker jeg havre og litt jytte (teft), da sconesene ved bruk av bare jytte kan bli litt tørre). 
Oppskrift:
  • 1 gulrot
  • 4 dl dala lanthvete 
  • 1 ts salt (her bruker jeg rosa himalaya salt)
  • 3 ts bakepulver
  • 1 ss Soft spesial (som er uten melk og soya)
  • 1 dl vann eller havremelk (eller halvparten av hver)
  • (Ca. 2 ss eller mer med kokosmel kan også brukes, men da kan litt av det andre melet kuttes ut)
Rør alt sammen. Deigen kjevles ut, bruk så pizzakniv til å skjære ut passelige stykker. Stekes i ovnen på 250 grader i ca. 10-15 minutter. Jeg pleier å bruke 10 min.

 
 


Rå sjokolade


Her er en oppskrift på sjokolade helt uten melk og sukker (søtet med agave)
Det du trenger til rå sjokolade er
- 3 ss rått kakaosmør
- 5,5 strøkne ss rått kakaopulver
- 2 ss rå agavesirup


-Økologisk rått kakao smør og økologisk rått kakao pulver bestilt fra sanabonaBegge er håndplukkede rå kakaobønner fra Ecuador. Fri fra tilsetningsstoffer og konserveringsmidler. Rått kakaopulver er veldig rikt på antioksidanter - så lenge det ikke varmes opp.



Fremgangsmåte
Smelt rått kakaosmør og kokosfettet i vannbad i en kjele. Må aldri smeltes på stekeplate da dette blir for varmt - sjokoladen blir dermed ikke rå lenger. Ha så i rått kakaopulver og rå agave. Blandes godt sammen til det er klumpfritt.




Hell så sjokoladen over i en form. Da brukte jeg plastikkformen under. Ha oppi bakepapir og hell i røra slik at det former seg som en sjokoladeplate. Tilsett gjerne ulike nøtter (her brukte jeg hasselnøtter), tørkede frukter eller krydder (kanel, kardemomme eller chilli). Er bare å velge og vrake!  


 

Sjokoladen legges så i fryseren. Den stivner på ca. 15-20 min. Sjokoladen tas frem når du har lyst på en bit, og legges tilbake hvis ikke alt spises opp.


 


Sjokoladen ble faktisk god, og veldig mektig, så man orker ikke mye om gangen. Sunt og godt med masse næring og med fremdeles intakte enzymer som ikke er blitt drept ved varmebehandling ;)

torsdag 27. september 2012

Gluten- og melkefri sjokoladefondant


Her er en veldig god oppskrift på sjokoladefondant uten gluten og melk. Er også lite sukker i oppskriften da jeg har byttet ut sukkeret med agavesirup. Eneste sukkeret er det som finnes i sjokoladen jeg bruker (rårørsukker).
Oppskrift til 6 stk:
  • 100 gram mørk sjokolade
  • 100 gram smør
  • 4 egg
  • agavesirup (smak deg til etter hvor søt du vil ha røra)
  • 1 dl jytte eller havremel (selv foretrekker jeg halvparten av hver. Av og til bruker jeg også dala lanthvete, men dette er ikke helt glutenfritt).  
Smøret jeg bruker "Soft spesial", helt uten melk og soya!










Økologisk mørk sjokolade (60%) uten melk (kan inneholde spor av soya).









-Begynn med å smelte smøret i en kjele på svak varme
-del så sjokoladeplaten i småbiter og legg det oppi sammen med det smeltede smøret. La alt smelte, rør sammen
-ha eggene oppi en bolle og hell sjokoladeblandingen i, pisk til en jevn røre
-sikt over melet og rør inn
Bruk store muffinsformer og fyll dem 3/4 fulle. Stekes i ovnen på 180 gr i ca. 7 minutter - nederste rille. (Steketiden kan variere fra ovn til ovn)! Avkjøles på rist.
Fondantene skal være tørre på overflaten, men flytende inni mmmm :D
Smaker kjempegodt med is eller krem til!

Sjekk også ut oppskriften på mislykka sjokoladekake ;)






(På bildet her er det brukt en annen form for å få fondantene ut av formen).  

Organic food bar


Noe jeg fant på Smart Club i allergiavdelingen: Organic food bar. Veldig godt, og gir påfyll i hverdagen! :D


"Caribbean Ginger Island": Inneholder agavesirup, hasselnøtter, peanøtter, rosiner, kandisert ingefær, mandler, sprø brun ris og brun rissirup


"Nova Scotia Blueberry Fields": Inneholder agavesirup, linfrø, mandler, peanøtter, blåbær, tranebær, eplejuicekonsentrat, solsikkeolje, gresskarkjerner, bringebær sprø brun ris og brun rissirup


"Himalayan Goji Summit": Inneholder gavesirup, peanøtter, rosiner, solsikkefrø, mandler, gojibær, bringebær og brun rissirup
Alle ingrediensene er økologiske. Barene kan inneholde spor av sesam andre nøtter og soya.

Gluten-melke-og sukkerfrie vafler


Her er min oppskrift på gode allergivennlige vafler nok til ca. 10 vafler:


  • 2-3 egg
  • nesten en hel kartong havremelk
  • 2 ss økologisk rørosrømme
  • Av mel bruker jeg jytte -havre (obs pass på at det er glutenfritt)- og kokosmel 
  • Annet glutenfritt mel kan være bokhvete, mandelmel, rismel osv. men ikke prøvd å lage vafler med disse enda..
  • ca. 5 ss havregryn eller mer (glutenfritt)
  • 1 eller 2 teskjeer fiberhusk (kan sløyfes)
  • 1 ss extra virgin cocos (les også mer om kokosolje her)
Alt blandes sammen til en passe tjukk røre, la stå litt, stekes. Til steking brukes Extra virgin cocos.

For mer søtere vafler er det bare å ha i litt agave sirup i røra (les om agave her) eller kokosblomstsukker.
Når jeg har stekt vafler lagd på glutenfritt mel, har jeg opplevd at vaflene trenger lenger steketid enn "normale" vafler. Men det kommer sikkert an på vaffeljernet, så bare å prøve seg frem selv :)


                                                                            Enjoy!:)

Havremelk


Et lite innlegg om havremelk-melka jeg byttet ut mot kumelk. Er veldig fornøyd med denne melken så da skriver man et innlegg :P


Til venstre: Havremelk tilsatt kalsium og bl.a. vitamin D, B12 og B2. Ikke økologisk. 

Til høyre: Økologisk havremelk, men denne er ikke tilsatt kalsium eller vitaminer. 



Havremelk inneholder sunne havrefibrer og er godt for mage og hjerte!
  • Lavt fettinnhold
  • Ingen tilsatt sukker
  • Ingen aromaer
  • Ingen stabiliseringsmidler
Ellers finnes det jo også andre melkedrikker alternativt til kumelk som f.eks. rismelk eller mandelmelk. Bare å prøve seg frem :) 

Laksemiddag


I dag hadde jeg laks til middag:D Men da droppet jeg quinoaen (som jeg ofte pleier å bruke) og nøyde meg bare med salat, enkelt og greit!
 
Av grønnsaker var det blanding mellom tomater, agurk, mais og salat, (også cottage cheese på toppen). På fisken brukte jeg blandede urter og estragon -fra estragonplanta på verandaen (moro å plante selv :)). Litt rømme og gressløk på fisken er også godt:)

Økologisk cottage cheese og blandede urter


Laks er også veldig godt med Røros rømme:




Dette er en økologisk rømme som produseres på samme måten som den ble gjort på setra i gamle dager. Syrnes lenge og er ikke homogenisert. Inneholder fløte og melkesyrekultur.

Hvorfor du ikke skal spise soya


Nå ble dette ett litt langt innlegg, men LES allikevel!! ;)
Soya går i dag under oppfatningen om at det er en type helsemat. Dette er ikke sant! (noe jeg synes er litt synd da soyais er ganske godt).
Men gode nyheter er at det finnes soya som kan spises og som går under "helsemat", og det er fermentert soya! Dette er soya som
  • Natto
  • Miso
  • Tempeh
Litt om fermentering:
De fleste planter produserer en del stoffer (antinæringsstoffer) som forsvar mot å bli spist. Disse stoffene kan påvirke mennesker og dyr negativt. Mange av disse antinæringsstoffene ødelegges ved koking -men husk at mat som lages på høy varme også mister noen av sine viktige næringsstoffer og enzymer, så man bør ikke leve på varmebehandlet mat hele dagen ;). Nå finnes det visstnok ikke så store mengder antinæringsstoffer i det meste av maten vår, men hvis vi har et lite variert kosthold med f.eks. mye soya (som faktisk inneholder en god del antinæringsstoffer), kan antinæringsstoffene i soyaen gi gradvise problemer med fordøyelsen. Men er soyaen fermentert (også kjent som melkesyregjæring) er maten blitt "for-fordøyd". Den er blitt formet i en mer helsebringende retning, da mat som er fermentert bl.a. inneholder masse levende mikroorganismer og enzymer - noe som virker gunstig på fordøyelsessystemet. Mye av antinæringsstoffene er også fjernet.
Men viktig å merke seg, at selv om soyaen er fermentert, er det ikke fullt så lurt å spise det i store mengder da soyaen fremdeles inneholder noe antinæringsstoffer - men ikke i like store mengder som den ufermenterte.
Her er noen av de helseskadelige komponentene som soya inneholder:
Goitrogener: Substanser som blokkerer syntesen av thyreoideahormoner og forstyrrer kroppens nyttiggjøring av jod- dermed forstyrres kroppens thyreoidea funksjoner ytterligere. En vanlig kilde til soya er soyamelk, og mange drikker det som et alternativ til melk. Soyamelk bidrar betydelig til dysfunksjon i thyreoidea eller hypothyreoidisme (lavt stoffskifte). Så hvis du sliter med et lavt stoffskifte og i tillegg drikker store mengder soyamelk hver dag, er det et hint på at du bør stoppe å drikke soyamelk med en gang!
-Isoflavoner: En type plantesammensetning som ligner kroppens eget østrogen. Det er bevist at isoflavoner kan forstyrre kroppens endokrine funksjon (hormonproduserende del av bukspyttkjertelen), forårsake infertilitet og fremskynde brystkreft! I tillegg, det å bare drikke 2 glass med soyamelk hver dag i en måned, er nok til å få en forstyrret menstruasjonssyklus!
Fytinsyre: Fytiner er for mennesker ufordøyelig og hindrer også fordøyelse og opptak av andre stoffer ved å virke hemmende på enzymer. Dermed får ikke kroppen tatt opp blant annet kalsium, magnesium, jern og sink - mineraler kroppen trenger for å opprettholde den biokjemiske balansen, altså hvordan kroppen fungerer kjemisk. Soyabønnene har det høyeste innholdet av fytiner sammenlignet med korn og andre belgfrukter (erter, bønner, linser,  peanøtter osv). Og fytinene i soya er særlig resistante mot lang og sakte koking, som ellers er en vanlig måte å fjerne fytiner på. Eneste som kan redusere nivået av fytiner i soyabønnen er en lang fermenteringsprosess.
Naturlige giftstoffer: Som også inneholder ikke-fordøyelige faktorer. Forstyrrer fordøyelsen av protein. Å få i seg dette i små mengder gir ikke noe særlige problemer, men mengden soya som spises og drikkes i bl.a. USA i dag er nok til å skape problemer i kroppen.
Hemagglutinin: Er en substans som gjør at blodcellene koagulerer, altså blodet klumper seg sammen. Disse blodcellene får et redusert oksygenopptak siden de er klumpet sammen, og gir dermed kroppen mindre tilførsel av oksygen.
Produkter som bør unngås:
- soya melk
- soya ost
- soya is (nå har jeg levd mye på soya is i det siste, så nå skal det kuttes ned) 
- soya yoghurt
- soya "kjøtt"
- soya lecithin (finnes i mange matvarer)
Soya som morsmelkerstatning:
Det mest skadelige soyaproduktet er soya som morsmelkerstatning, da dette inneholder høye nivåer av diverse plantesammensetninger med høyt innhold av østrogen --> akkurat som hos isoflavonene. Østrogenet i soya kan skade spedbarnets seksuelle utvikling og evnen til reprodusering. Skadene er irreversible. Spedbarn som lever på soyamelk får et østrogennivå i blodet som tilsvarer fem p-piller i døgnet! Disse spedbarna har opp til       20 000 ganger mer østrogen i blodet enn de som får vanlig morsmelkerstatning!  I tillegg inneholder morsmelkerstatning basert på soya opp til 80 ganger mer mangan enn vanlig brystmelk -mangan er et metallisk grunnstoff som kan føre til hjerneskader og gi personlighetsforandringer under oppveksten.
Med andre ord -ikke gi barna soya som morsmelkerstatning!! Les mer om dette her



Men å holde seg helt unna soya er ikke lett da jeg av og til spiser f.eks. pasta med soya i og soya isen da.. Men tenker at av og til må man nesten unne seg noe godt no uten å bli helt hysterisk :) Det som er viktig er å ikke overdrive inntaket eller stort sett leve på soyaprodukter hver dag! (Etter min mening, særlig hvis du føler at kroppen begynner å si ifra) ;) 

Melkefri is


Av melkefri is finnes det is lagd på soya og ris. Før var jeg veldig glad i soya is, i merket "Tofuline". Men det var før jeg fant ut at soya ikke er fullt så bra for mennesker allikevel (les her). Så nå spiser jeg ikke like mye soya is som før, men sånn av og til (klarer meg jo ikke uten is)!
Men får vel skrive litt om soya isen allikevel, for soya sånn av og til er jo lov :) "Tofuline" finnes bl.a. i forskjellige smaker som bl.a. vanilje, sjokolade, jordbær, pære og blåbær.

Tofuline med pære, vanilje og jordbær

Tofuline er en veldig god is, særlig sjokoladeisen! "Tofuline" er lagd på vannekstrakt av soyabønner, og er
  • melkefri
  • laktosefri
  • kolesterolfri
Soya skal egentlig bare spises dersom den er fermentert, og veit ikke om soyaen i "Tofuline" er det :/
Men hvis du heller ikke er så stor fan av soya finnes denne isen:
Ris vanilje- eller sjokoladeis som er lagd på risekstrakt. 

Den er
  • glutenfri
  • laktosefri
  • melkefri
  • soyafri
Finnes nå også i jordbær :)
Ris isen er veldig god sammen med mislykket sjokoladekake ;)

Nå finnes det enda en ny is og det er vaniljeis basert på havre! Veldig god og helt melkefri :D Men den inneholder dessverre palmeolje:/

Havreis

Oppskrift på sunt glutenfritt brød


Her er oppskrift på sunt og godt- og ikke minst allergivennlig brød:
- 2 dl havremel (glutenfritt)

- 2 dl jyttemel (av den grønne eller røde)
- 2 dl glutenfrie havregryn
- 2 ss bakepulver
- 1 dl linfrø
- 2 dl solsikkekjerner
- 1 dl gresskarkjerner (eller 1/2 dl gresskar og 1/2 dl sesamfrø)
- 1/2 dl fiberhusk
- 1 ts salt
- 6-9 dl vann (deigen skal ikke være altfor tørr)

(Jeg har nå begynt å bruke litt kokosmel i oppskriften, da ca. 2 ss eller mer. Men da fjerner jeg samtidig litt av jyttemelet). 
Ha i de tørre ingrediensene, vannet til slutt. Dersom du foretrekker det kan frøene gjerne knuses før du heller dem i, men jeg bruker dem hele.
Formene smøres da gjerne med kokosolje, så stekes brødet nederst i ovnen på 150 gr i minst 1,5 time (jeg bruker 2 timer og 15 min). Avkjøles på rist.









Omtrent alle ingrediensene er er økologiske :)


Brødet kan fort bli gammelt, så ha det i kjøleskapet - da varer det myye lenger!


For de som er glad i salt


Istedenfor vanlig salt, burde du prøve Rosa Himalayasalt! :D


Himalayasalt er et krystallsalt fra Himalaya som kommer fra et 250 millioner år gammelt urhav! Dette urhavet fantes før menneskenes tid og er derfor helt fri for menneskeskapt forurensning.


Urhavet ble til da India beveget seg mot fastlandet og kolliderte med Kina. Dette skjedde over en periode på flere tusen år, og etterhvert som havet fordampet mellom India og Kina, ble det liggende igjen enorme mengder salt tørket og krystallisert av sollys. Og siden landskapet forandret seg fra havbunn til å bli fjell, trengte saltet seg inn under Himalaya fjellene. Dette saltet har nå blitt gravd frem og er i dag kjent som Rosa Himalayasalt -et rent og naturlig produkt!
Himalayasaltet blir ikke raffinert, og inneholder derfor de naturlige mineralene og sporstoffene som fantes i urhavet -alle mineraler og sportstoffer kroppen trenger. Saltet kan faktisk brukes som et mineraltilskudd.
Rosa Himalayasalt kan kjøpes på SupernatureSanabona eller på altshop.

                                                                     Prøv du og :)

Stabilt blodsukker er viktig fordi...


Tenkte å skrive litt om blodsukkeret da et stabilt blodsukker betyr mye for god helse:)
For å få et stabilt blodsukker er det lurt å tenke på hva man spiser av mat - det er viktig å få i seg både fett, karbohydrater og proteiner!
Fett er den viktigste energikilden, og en viktig del i alle cellevegger. Fett gir kroppen den smøringen den trenger. Men siden kroppen ikke klarer å produsere alle fettsyrene den trenger, er det viktig å tilføre dette gjennom mat.







Avocado -veldig god kilde til sunt fett:)

Karbohydrater brytes ned i fordøyelseskanalen og kommer ut i blodet som blodsukker. Dette gir kroppen energi.






Grønnsaker god kilde til karbohydrater

Proteiner som brytes ned til aminosyrer fungerer som kroppens byggesteiner til vekst og fornyelse av cellene. Det er bra for blant annet hår, negler, hud, muskler og immunforsvar.
Torsk og laks (Foto: Scanpix/Erik Veigård)Fisk en god kilde til proteiner nam nam:D

Får man til en fin balanse mellom fett, karbohydrater og proteiner resulterer det i et balansert blodsukker -noe helsa vår blir veldig glad for:D
Det er mange positive sider ved et stabilt blodsukker, her er noen:
-optimal hjernefunksjon
-bedre humør
-mindre søthunger
-bedre immunforsvar
-mer kontroll over vekten
-hormonbalanse
-bedre konsentrasjon
-bedre prestasjoner både fysisk og psykisk
Kroppen er skapt til å være selvhelbredende, og med riktig mat som gir et stabilt blodsukker er den godt på vei:D
Ujevnt blodsukker kommer av et for høyt inntak av karbohydrater i forhold til fett og proteiner. Kroppen svarer da med å skille ut insulin for å redusere blodsukkeret til et lavere nivå som hjernen kan akseptere og fungere på. Pga. insulinet synker blodsukkeret, men det blir for lavt. Resultat: Store svingninger i blodsukkeret slik at kroppen utsettes for en stor belastning. Dette virker igjen stressende på kroppen.

Hvordan høyt blodsukker (hyperglykemi) påvirker kroppen:
• Antioksidantene hindres i å utføre jobben sin
• Blodkar, hud og ledd stivner
• Øyelinsene blir uklare
• Nerveskader i føttene/nedsatt blodgjennomstrømning kan oppstå
• Lungevevet stivner

Hvordan lavt blodsukker (hypoglykemi) påvirker kroppen
•  Hodepine, tretthet, migrene
• Svimmelhet, skjelvinger
• Kaldsvetting
• Søtsug, sug etter alkohol, nikotin, kaffe, cola
• Stoffskifte problemer
• Økt fettlagring (da insulin også fungerer som innlagringshormon for fett i fettcellene)
• Konsentrasjonsvansker
• Sinne, irritasjon, uro og til og med angst

Hva høyt insulinnivå gjør med kroppen:
• Blodet og åreveggene blir tykkere – kan gi høyt blodtrykk
• Mer fett kommer i blodet
• Gir mye av det dårlige LDL kolesterolet, og for lite av det gode HDL kolesterolet.
• Åreforkalkning






(Bilde fra blisunn.no) 








Ta vare på helsa =)

Gode pannekaker uten melk, gluten og sukker


Pannekaker uten melk, gluten og sukker:


  • 2 egg
  • havremelk
  • glutenfritt mel som bokhvetemel, rismel, havremel, mandelmel, kokosmel jyttemel osv.  Selv bruker jeg mest havre-kokos-og noe jyttemel. Synes havre er veldig god å bake med.
  • glutenfrie havregryn
  • fiberhusk 1 teskje (gjør pannekakene mer fiberrike)
  • 1 ss extra virgin cocos/2 ss rapsolje (mer om kokosolje her)
Hvor mye mel og melk som trengs kan du velge selv, kommer an på hvor stor røre du vil ha:)
Hvis du er glad i mer søte pannekaker, er det bare å ha litt agave sirup i røra. Litt mindre enn en spiseskje burde holde. Kokosblomstsukker kan også brukes :)
Til steking bruker jeg extra virgin cocos.

Superfood, mat som er bra for deg:)


Superfood ceral er noe som bør prøves, smaker godt og fungerer bra for folk med eksem og allergi da den er gluten-og nøttefri og går under mat som vegan og raw. Disse to typene liker jeg best:
  • Rå kakao med mesquite, astragalus og reishi
  • Acai blåbær med bilberry, elderberry, amla berry og camu camu
  • Finnes også i to andre varianter
Beskrivelse av de forskjellige ingrediensene:
Raw cacao superfood
Rå kakao - inneholder mer antioksidanter enn noe annen mat i verden! Er rik på essensielle mineraler (mineraler kroppen ikke produserer selv), og magnesium.
Mesquite - type plante som vokser nord i Mexico og Sør i Amerika. Er veldig rik på proteiner, kalsium, kalium, magnesium, jern og sink. I tillegg inneholder den også masse av aminosyren lysin. Lysin klarer ikke kroppen å produsere selv, så den må tilføres gjennom mat. 

Mesquite
Astragalus-  plante som normalt vokser i Asia. Er en av verdens mest styrkende urter. Styrker immunforsvaret ved å styrke alle metabolske funsjoner i kroppen (metabolisme -den totale funksjonen av kroppen). Hjelper også kroppen med å avgifte seg selv.
 Astragalus
Reishi  -type sopp som vokser spesielt på eik. Et supert antioksidant. Kjent for å virke veldig styrkende på kroppen, gir strålende helse!

Reishi

Acai blueberry superfood
Acai - type lilla bær som vokser i Amazonasjungelen. Har dobbelt så mye antioksidanter enn i blåbær og 30 ganger mer som i druer. Inneholder også kalsium, jern, vitaminer (B, C, D og E), aminosyrer og betakaroten.








Acai

Blåbær - inneholder antioksidanter. Forbedrer  hukommelsen, og virker stimulerende på hjerneaktiviteten.
Bilberry - også rik på antioksidanter, i tillegg til vitamin A og C. Bedrer mikrosirkulasjonen i kroppen og organene (delen av kretsløpet der næringsstoffer, salter og vann tas opp, og avfallsstoffer skilles ut). 
  Bilberry
Elderberry - Mørke lilla bær som tradisjonelt er blitt brukt mot forkjølelse og influensa. Stimulerer immunforsvaret.
 Elderberry
Amla berry - Bær som vokser fjellene i Himalaya. Inneholder masse C-vitaminer i tillegg til antioksidanter. Styrker immunforsvaret. Kan også virke foryngende.








Amla berry

Camu Camu - type tre som vokser i Amazonasjungelen. Bærer en rød/lilla frukt som er veldig rik på vitamin C - det sies at Camu camu inneholder mer vitamin C enn resten av plantene i verden! Ellers en god kilde til fosfor, kalsium, kalium, jern og aminosyrer. Mange bruker også camu camu til å opprettholde godt syn, til å få vakker hud og til å styrke sinnet mot stress og engstelse. 
 Camu Camu

Superfood ceral kjøper jeg på  "Supernature" i Oslo (Øvre Slottsgate 4, 0157)



Superfood ceral koster 129 kr per pakke -litt dyrt, men smaker godt og er veldig bra for kroppen:)
Superfood ceral kan også kjøpes på Sanabonas nettbutikk, koster 99 kr per pakke: