mandag 22. oktober 2012

Kylling med kokosmelk

Dette brukte jeg til middag for 3 personer:

- Ca. 400 gr kylling 
- 2/3 kokosmelk (organisk fra Santa Maria)
- 1/2 - 1 rødløk 
- 1-2 ts gjærfri og økologisk grønnsaksbuljong (kan sløyfes) 
- 1 dl økologiske linser 
- 1 dl økologisk quinoa 
- Salt, pepper, hvitløkskrydder, estragon og timian (gjerne litt gurkemeie og) 
- Vårløk, gulrot og avocado


Linser og quinoa kokes hver for seg. Del kyllingfileene i biter- stekes og tilsettes grønnsaksbuljong løk og krydder.   
Tilsett så kokosmelken (bilde), la det boble litt. Tilsett så hakket vårløk, raspet gulrot og gressløkkrydder for pynt :) 
Spises sammen med avocado, tilsett gjerne raspet ingefær og noen dråper lime, veldig godt :) 


onsdag 17. oktober 2012

Ny NMA-oppdatering

I går var jeg på NMA-klinikken i Drammen for å sjekke hvordan det sto til med helsa og om lekk-tarm syndromet var blitt bedre siden sist. Dessverre gikk det ikke like bra som det gjorde forrige gang jeg var der.. Blant annet i blodet mitt fant de:

- Ufordøyd mat og fett (som tyder på at jeg fremdeles har lekk-tarm, men litt mer denne gangen)
- Svart sopp 
- Parasitter og bakterier
- Krystaller 

Hadde heldigvis ikke så mye av dette i blodet, men vekk skal det uansett! Årsaken til at lekk tarm syndromet var blitt verre er nok USA-turen i sommer hvor det ikke akkurat bare ble sunn mat hehe..Så to måneder på "dritt mat" var ikke tarmen så glad i gitt! :P Så å fikse disse tarmveggene mine tar visst litt tid, men det gjør meg ingenting når motivasjonen er på topp som den er nå :) 

I tillegg hadde jeg igjen jernmangel og fremdeles lavt blodtrykk (ca. 90/60). Skulle også stresse litt mindre mentalt fikk jeg beskjed om så jeg får prøve å legge vekk alle tankene som av og til kan surre i hodet mitt :P 
Men med normale jernnivåer sammen bra nivå av vitamin B3, kom jeg visstnok til å sove enda dypere om nettene da jeg kan sove og våkne ganske lett nå (hadde noe med tryptophan-nivået mitt å gjøre-og da skulle visst jern og B3 hjelpe på det husker jeg rett). For blodtrykket var det å prøve å få i seg mer salt. 

Men for å fjerne alt dette rare i blodet skulle jeg nå gå på "gjørme-kur" som jeg så fint kaller det, gå på sølvvann etter det for så til slutt å ta Bio-sweep. Så er det tilbake til klinikken i mars for å se hvordan det er gått :) 


tirsdag 9. oktober 2012

Sunn og god havregrøt



Jeg er veldig veldig glad i havregrøt! Følgende oppskrift på havregrøt spiser jeg hver dag nam nam :P Sunn og lett mat for kroppen! 
-Ca. 1 dl økologiske havregryn (jeg foretrekker store flak f.eks. havregryn fra Helios. Er du veldig sensitiv for gluten bør du velge glutenfri havregyn)
- ca. 4 dl vann
- Litt salt

- 1 ss kokosolje (Extra Virgin) 
- 3 ss linfrø og 2 ss chiafrø (evnt. også 1ts bipollen og 1 ss hampfrø som gjør grøten enda sunnere) 
- Kanel, kokosblomstsukker og Soft Flora Spesial

Havregryn, vann og salt kokes sammen, ta så kjelen av plata og tilsett kokosolje, linfrø og chiafrø. Av og til bruker jeg også litt gurkemeie (1 ts) i grøten (høres kanskje veldig
ulekkert ut, men gurkemeie er kjent for å ha mange helsefordeler- bl.a. virker den  betennelsesdempende så hvorfor ikke :P). Til slutt har jeg på kanel, kokosblomst sukker og smør (Soft Flora Spesial-uten melk og soya). 
Linfrø er noe jeg nettopp har startet med å ha i grøten og sammen med chiafrø er dette veldig godt! Linfrø er veldig bra for magen og kroppen ellers da det bl.a. inneholder mye kostfiber og omega-3 fettsyrer. Nyttig info om linfrø her :)
Chiafrø

Kokosblomstsukker


Ferdig grøt :)

I grynene finnes det noe som heter fytinsyre. Les mer om- og evnt. hvordan bli kvitt det her

mandag 1. oktober 2012

Food matters!


Anbefaler alle å se denne:
Viser mange ubehagelige sannheter om maten vi spiser i dag :S Og hvor viktig det faktisk er at vi tilfører kroppen vår probiotika slik at vi kan bryte ned dagens mat..!

Hvorfor spise økologisk


Hvorfor økologisk mat er bra:
Økologisk mat er mat som er mest mulig naturlig produsert- uten bruk av kunstgjødsel, diverse kjemiske sprøytemidler og som inneholder myye mindre tilsetningsstoffer. Faktisk er hele 90 % av alle tilsetningsstoffer som brukes i vanlig mat forbudt å bruke i økologisk mat. Dette kan være stoffer som holdbarhetsstoffer, fargestoffer, syntetiske smaksforsterkere, kunstig aroma osv. osv.
Her er en artikkel VG kom ut med for litt siden om sprøytemidler i mat.

Overgjødsling av kunstgjødsel som bare inneholder noen få mineraler, kan virke ødeleggende for jordsmonnets balanse. Kunstgjødsel ødelegger jorda og tapper den for viktige mineraler og næringsstoffer, noe som gjør at det på sikt kan bli vanskelig å dyrke noe i denne næringsfattige jorden. Det moderne, industrialiserte jordbruket er i dag også en av de største forurensningskildene, og grunnet overgjødsling blir mange sjøer og vassdrag i dag ødelagt da enkelte stoffer i kunstgjødselen er vannløselige og følger vannstrømmen ved nedbør og overvanning, og ender i sjøer og i vassdrag.
Ved å spise økologisk redder vi jordsmonn. Økologisk mat dyrkes i jordsmonn som inneholder mer mineraler da mineralene bevares siden jordsmonnet er mer balansert. I økologisk produksjon brukes det organisk materiale til gjødsling som bidrar til  god jordstruktur og jordkvalitet samt riktig næringstilførsel. Bruk av organisk materiale til gjødsling bidrar også til at meitemark og andre mikroorganismer trives bedre, noe som gjør at jorden dermed holder seg enda mer frisk og sunn. De økologiske plantene får også følge sin naturlige vekstkurve. Plantene vokser saktere, noe som gjør at de tar til seg mer næring i form av mineraler og vitaminer.
I følge gronnhverdag.no er det flere undersøkelser som tyder på at økologisk mat har høyere innhold av sunne stoffer enn mat som ikke er økologisk. I følge det franske mattilsynet inneholder økologiske matvarer flere vitaminer og antioksidanter, samt har et lavere innhold av tungmetaller og sprøytemidler. Det er også funnet et høyere innhold av jern, magnesium og fosfor i økologisk mat sammenlignet med den  "vanlige" maten.
Økologisk dyreproduksjon er også noe som har økt en del de siste årene. I den økologiske produksjonen er bruk av kraftfôr og unødig bruk av medisiner forbudt. Dyrene har bedre forhold hvor de har rett til fri bevegelse og naturlig utfoldelse, de gis økoligisk fôr og vokser i naturlig takt. Produksjon og fôring skal legges opp slik at dyrene kan følge sin naturlige vekstkurve. Resultat: Rene, sunne, økologiske produkter.
"Vanlig" mat og sykdommer:
All matvareproduksjon var så og si økologisk til inntil for to generasjoner siden. Samtidig kan man se at kroniske og degenerative sykdommer som hjerte/kar, reumatisme, kreft, osteoporose, diabetes og Alzheimer har økt kraftig i den samme tidsperioden. Kan dette ha en sammenheng med den "nye" maten vi spiser i dag og måten den produseres på?
Videre viser forskning klare sammenhenger mellom mangler og sykdom. Det amerikanske helsedirektoratet uttalte i 1988 at ernæring kan spille en rolle i utviklingen av hjerte/karsykdommer, slag, kreft og diabetes. I tillegg viser studier at sykdommer som tretthet, hodepine, blodsukkersvingninger, allergier, soppinfeksjoner (f,eks. Candida), høyt blodtrykk, PMS, fedme og artritt kan fjernes/lindres med ekstra tilskudd av spesifikke vitaminer, mineraler, aminosyrer og fettsyrer. Dette sier litt om hvor viktig det er med nok vitaminer, mineraler osv. i maten vår. Er derfor viktig at maten er ordentlig, sunn og ren, altså økolgisk! Økologisk = mer næringsstoffer!
Avslutter med en veldig god tekst jeg fant her:
"Vi burde ha såpass respekt for kroppen vår og sinnet vårt, at vi ikke putter i oss alt mulig kunstig og kjemisk. Vårt immunsystem og øvrige selvhelbredende krefter er i stor grad avhengig av maten og næringen vi får i oss, i tillegg til vår tarmbakterieflora som er med på å produsere vitaminer, samt holde tarmslimhinnen hel og velfungerende. Tarmbakteriefloraen motvirker dessuten skadelige bakterier, sopp, diaré og forstoppelse, samt utvikling av kreft. Den største delen av vårt immunsystem sitter i tarmen, og fordøyelsessystemet vårt bør selvfølgelig forsynes med økologisk eller biodynamisk mat".

Pass på dere selv og naturen!
Råder dere til å lese mer om økologi her.

Gluten, kanskje ikke så bra allikevel..?


I dagens samfunn er det mange av oss som har en form for glutenintoleranse, og det virker som om det er flere og flere som utvikler en slags motstand for gluten. Så da lurer jeg på; Er mennesket skapt for å spise gluten når det er så mange som faktisk ikke tåler å spise det??
Bilde fra http://www.lekktarm.info/

Gluten  er en proteinforbindelse som finnes i hvete og andre kornslag som rug, bygg og spelt. En intoleranse mot gluten kan gi lekk tarm, noe som igjen bidrar til utvikling av autoimmune sykdommer (som jeg har nevnt i ett av mine tidligere innlegg). Så hvis du har autoimmun sykdom og ikke har undersøkt om du har glutenintoleranse og lekk tarm råder jeg deg til å ta en sjekk.

Men gluten ellers kan være en viktig trigger når det kommer til autoimmune sykdommer enten man er intolerant mot gluten eller ikke. Det finnes så mange som over 100 forskjellige typer autoimmunsykdommer, f.eks. Ulcerøs kolitt (betennelse i tarmen), thyreoiditt (betennelse i skjoldbruskkjertelen), revmatoid artritt (leddgikt), psoriasis, cøliaki og diabetes type 1.
Plages du av symptomene under, bør du være forsiktig med inntak av gluten, da dette er tegn på at kroppen din ikke tåler gluten.
  • Oppblåst mage/smerter
  • Diaré/forstoppelse/ blek illeluktende avføring
  • Oppkast
  • Lever- og galle forstyrrelser
  • Vekttap/kortvoksthet (grunnet intestinale skader som hindrer kroppen i å absorbere næringsstoffer)
  • Jernmangel/anemi
  • Kronisk tretthet/utmattelse
  • Forsinket pubertet
  • Leddsmerter
  • Prikkende nummenhet i bena
  • Munnsår
  • Eksem/Dermatitis herpetiformis
  • Tannproblemer/emaljetap/misfarging
  • Infertilitet/spontanabort
  • Skjøre bein/osteoporose
  • Nevroligiske sykdommer, nevropati, ataksi
  • Psykiske lidelser/depresjon (mange nevrologiske sykdommer forbindes med glutenintoleranse. Schizofreni og andre psykiske lidelser har vist seg å være assosiert med gluten)
Hvordan gluten påvirker din helse, og bl.a. fører til lekk tarm:
-Gluten: Gluten påvirker tarmslimhinnen direkte gjennom produksjon av proteinet zonulin. Zonulin forårsaker lekk tarm.
-Antistoffer: Gluten bidrar til dannelse antistoffer. Antistoffer kan føre til utskillelse av inflammatoriske kjemikalier som fører til vevsskade. I tillegg kan antistoffer kryssreagere med vev i kroppen, noe som forårsaker autoimmun sykdom.
-Bakterier: Inntak av gluten forårsaker skadelige endringer i tarmfloraen som disponerer for infeksjon.
-Cytokiner - Gluten oppmuntrer til produksjon av proinflammatoriske cytokiner (kjemikalier som kan skade cellene).
-Fordøyelseskjemikalier: Gluten kan skade tarmen, bukspyttkjertelen, leveren, og galleblæren. Alle disse organene spiller en sentral rolle i kroppens evne til å produsere fordøyelseskjemikalier og enzymer. Når denne mekanismen skades, begynner fordøyelsesprosessen å brytes ned og bli ineffektiv.
-Neurotransmittere: Gluten forårsaker nevrokjemiske endringer i produksjonen av nevrotransmittere (kjemikalier som gjør det mulig for nervesystemet å kommunisere). Gluten er også en nervegift som har vist seg å skade nervevev. Dette er grunnen til at så mange med nevrologisk sykdom (b.la. autisme, migrene, bipolar lidelse, schizofreni, nevropati, epilepsi osv.) gjør det bra på en glutenfri diett.
-Stress: Selv om det ikke en fysisk stressfaktor, fungerer gluten som en kjemisk stressfaktor på kroppen.
-Medisiner : Mange kroniske helseproblemer forårsaket av glutenintoleranse er feildiagnostisert som fører til medisinresepter som ikke bare unødvendig, men som også kan være skadelig for mage-tarmkanalen. Medikamentene kan disponere for infeksjon og føre til unormal bakterie tilstedeværelse i tarmen.
Nå er jo ikke jeg helt totalt glutenfri, men målet er å ha et mest mulig glutenfritt kosthold. Men nå er det lettere sagt enn gjort å leve helt glutenfritt da enkelte bakverk gjør seg bedre med litt hvete..Så ikke så lett det der hvis man baker selv. Men tenker at bruk av Dala lanthvete i baksten får gå da dette er en sunnere type hvetemel som inneholder mindre gluten og som er økologisk. Kjenner selv jeg reagerer bedre på Dala lanthvete. Men føler du helsa går nedover og ikke blir bedre, råder jeg deg til å prøve et kosthold uten gluten og se hva som skjer :) Vær glutenfri i 30 dager og lytt til kroppen din underveis. Minsker smertene/ubehaget? Opplever du mer energi, eller føler du deg bare bedre? Prøv så å tilføre hvete inn i kostholdet igjen. Kom symptomene tilbake?
Husk at 70% av immunsystemet er i tarmen din. Fordøyelsessystemet teller!


Glutenfrie rundstykker kjøpt i butikken som også funker veldig bra hvis man ikke alltid orker å bake selv ;) 

Hvis du vil lese mer om gluten anbefaler jeg å lese her
På bloggen har jeg eksempler på flere glutenfrie oppskrifter så ta en sjekk hvis du er interessert ;)

En liten oppdatering


I går var jeg hos NMA-klinikken igjen, og joggu går det fremover! Tarmveggen er nå nesten ordentlig "tett" og det var veldig godt å høre. Men tar jo fremdeles litt mer tid før den er helt tett, så bare å smøre seg med med tålmodighet og fortsette med sunn og god mat :) (så ofte man kan hehe).. Fikk se på mitt eget blod gjennom et mikroskop, og så selv at det fremdeles var igjen liiitt ufordøyd mat og fett i blodsystemet, og i tillegg til at jeg fremdeles kan få eksem av diverse mat er det dermed fremdeles litt "lekk" i tarmsystemet.. Men enzymnivået mitt er nesten på det nivået det skal ligge på, så å fordøye maten går jo bedre!
Ellers skulle jeg fortsette med kosttilskuddet mitt og redusere stressnivået (nå er det jo snart sommerferie så da bør vel det gå bra) og få i meg mer salt og vann grunnet lavt blodtrykk. Blir du også svimmel når du reiser deg opp, eller får "hjertebank" kan det hende du også har for lite salt og vann i deg ;) Skal også begynne på en aller siste rensekur, men det får bli til høsten etter USA turen når jeg har litt mer penger igjen :P
På NMA-klinikken fikk jeg også vite min biologiske alder, og den lå på 18 år! (enda jeg er 23) :P Er det et sunnere kosthold uten gluten og melk som setter sitt preg?;) Prøver også å spise minst mulig gjær og sukker, men liitt vanskelig å holde seg unna det sukkeret da :P
Forresten flere innlegg vil komme på bloggen etterhvert, er bare meg som har hatt litt mye skole å gjøre i det siste..Håper dere er tålmodige :)

Heelt hekta

Joda, er selfølgelig brownies jeg er hekta på nå da. Den er melke- og glutenfri og helt herlig :P
Inneholder melis, hvetestivelse, kako, eggehvitepulver, vaniljesukker, salt, fortykningsmiddel og hevemidler. Så tilsetter jeg bare vann og kaldpresset rapsolje.
Jeg kan få eksem (mulig pga. sukkeret) dersom jeg spiser mye kake på kort tid, så jeg bør ha et begrenset inntak- meeen ikke lett gitt! :P
 

Det herlige sølvvannet!


Hei hei :)
Da tenkte jeg å skrive litt om noe som kalles for "ionisert kolloidalt sølv", bedre kjent som sølvvann!
Sølvvann er kjent for å
- uskadeliggjøre alle typer virus, bakterier og sopp
- styrke immunforsvaret og doble antallet T-celler
- fremme sårheling og vevsoppbygging + sørge for at sår gror med minimal dannelse av arrvev (dette har jeg selv merket veldig godt når det kommer til kviser hehe)
- være overlegent i forbindelse med helbredelse av brannskader
- dedifferensiere syke og skadede celler til stamceller
- uskadeliggjøre mer enn 650 ulike patogene mikroorganismer
- være helt uten bivirkninger
- fungere like effektivt på mennesker, dyr og planter.
Ionisert kolloidalt sølv er uovervinnelig når det kommer til å eliminere sykdomsfremkallende organismer. I tillegg er sølv nødvendig for at kroppen skal kunne bygge et velfungerende immunforsvar. I sølvvannet er hvert sølvion positivt elektrisk ladet, og kan pga. denne ladningen akivt oppsøke og deretter nøytralisere patogene (sykdomsfremkallende) mikroorganismer som virus, bakterier og sopp.
Måten sølvvann fungerer på: Sølvatomene i ionisert sølvvann mangler et ion. Når disse atomene kommer nær virus og bakterier med tynn cellemembran (cellas beskyttelse) stjeler sølvatomet et ion fra disse og organismen kollapser. Ionene bytter plass. Dermed mettes sølvatomet, og finner sin vei ut av kroppen gjennom urin og avføring. Denne prosessen skaper avfall som kroppen kvitter seg med på normalt vis. Det er derfor viktig å få i seg nok vann ved inntak av ionisert kolloidalt sølvvann.
Hva med de friske cellene? Sunne og friske celler har en tykkere cellemembran som er beskyttet med et elektrisk energifelt- disse påvirkes ikke av sølvvann og mister ikke ioner. Dermed påvirker ikke sølvvann kroppens funksjoner annet enn å bidra til å "avvepne" virus og bakterier i kroppen. Eneste man må være obs på er at ved inntak av sølvvann over lang tid om gangen vil føre til at de sunne tarmbakteriene reduseres. Dette er ikke heldig og det er derfor viktig å ikke bruke produktet i for lange intervaller om gangen. Ta derfor gjerne probiotika i tillegg.
Det jeg fikk beskjed om fra NMA klinikken, var å starte med 1 teskjesølvvann 1.uka, så 2 ts 2.uka, 3 ts. 3. uka helt frem til 7 ts i 7.uke, og så trappe ned til 6 ts i uke 6, 5 ts. i uke 5 og så videre. Dette var for å gi kroppen en god rens :) Viktig å huske på når man tar sølvvann er at man bør ta det med en plast- eller treskje! En metallskje vil bare avionisere sølvvannet.
Nå er det mange delte meninger om dette sølvvannet, det har bl.a. vært mye omtalt i media. (Dere kjenner kanskje igjen denne). Blå hud får man ikke av å ta ionisert kolloidalt sølv. Det han såkalte "smurfemannen" har gjort er å ha bruk fint oppmalt sølvstøv blandet med væske. Han får i seg sølvsalter, og ikke sølvioner. Sølvsalter er ca. 100 ganger større enn et sølvion. "Smurfen" har altså fått i seg veldig store mengder med sølv = blå hud. Skulle man få blå hud av ionisert kolloidalt sølv, må det stooore mengder til hver dag i en periode på fleeere år! Vanlig dose sølvvann per dag ligger på rundt 2 spiseskjeer, og ingenting skjer bortsett fra bedre helse og mindre forkjølelser ;) Selv tar jeg en slurk i ny og ne eller oftere dersom jeg føler at kroppen trenger litt, f.eks. når en forkjølelse er på vei.
Når man tar sølvvann kan man også skylle munnen med det før man svelger slik at man får renset munnen litt for "slemme" bakterier. 
Men det er opp til dere å gjøre opp egen mening om dette vannet- virker det eller virker det ikke? :)
Les mer om sølvvann her og her (står veldig mye bra)!
Sølvvann kjøper jeg over altshop.no 

Røkelaksrull


Tips til lunsj eller forrett: Røkelaksrull med salat, rogn, reker og rømme! :) Inni røkelaksen er det most avocado rørt inn med rømme. Veldig godt :D


Deilig torskemiddag med bacon og eggesmør


Dette er middag som er veldig god og enkelt å lage :)
Til dette trenger du
- torskefilé
- bacon
- krydder som salt, pepper, litt hvitløk og mer hvis du ønsker det :)
Ingredienser til eggesmør er lenger ned ;)
Torsken stekes midt i ovnen, 200 grader i ca. 15 minutter. Ferdig stekt bacon legges på etterpå.


Til eggesmøret trenger du (3 porsjoner)
- 100 g smør (bruk Soft flora spesial dersom du ikke skal ha melk eller soya)
- 2 hardkokte egg
- 2 ss gressløk, evt. vårløk
Smelt smør, og hakk de hardkokte eggene i småbiter. Ha så eggene og gressløken oppi smøret. Slik skal det til slutt se ut:


Litt vanskelig å se fisken under alt eggesmøret på siste bildet der, men den er der i hvertfall! Smaker veldig godt sammen med ertestuing :D

Ulemper ved kumelk


Drikker du mye melk? LES! 
Kumelk har tre ganger mer protein enn morsmelk og fire ganger mer kalk. Begge deler er beregnet på sterk vekst (i de første 6 ukene legger en kalv på seg 45 kilo)! I tillegg inneholder den et vekstfremmede hormon - en mulig årsak til at dagens unge kommer tidligere i pubertet.
Homogenisering:
All melk i dag er homogenisert. Dette er en prosess der fettet i melken brytes ned til bittesmå molekyler, og som forårsaker en mengde immunproblemer i kroppen! Faktisk er det blitt dokumentert at helmelk er en av hovedårsakene til diabetes og bukspyttkjertelsykdommer, fordi de små cellene fra melka kommer inn i blodstrømmen og forårsaker en immunrespons. Homogenisering har også blitt satt i sammenheng med åreforkalkning da disse små cellene irriterer innsiden av blodårene og dermed reduserer årens smidighet.
Det er også sånn at proteinene fra melkeprosessen og proteinene i vår egen bukspyttkjertel er veldig like. Drikker du dagens melk i en periode på flere år vil kroppens immunsystem bli forvirret og tro at cellene i bukspyttkjertelen er de samme som cellene i melken som de har angrepet i mange år. Dette fører da til at immunsystemet begynner å angripe bukspyttkjertelen -som kan resultere i diabetes og autoimmune sykdommer.
Pasteurisering:
Mange klarer ikke å bryte ned gluten proteinet og dette skaper en inflamatorisk effekt i tarmene og magen. Det samme er med kumelk. Melka er som regel pasteurisert  (varmet opp til veldig høy varme). Dette gjøres for å drepe bakterier i melken. Men denne prosessen dreper ikke bare bakteriene men også alle enzymene ( liv) i melken! Det som er igjen er bare hvitt vann med lite næring, så for at kroppen skal kunne bruke melken, må den ta vitaminer, mineraler og enzymer fra kroppen for å fordøye det.
Hvordan skal melk da forebygge beinskjørhet når det den gjør er å "stjele" fra kroppen istedet?
For å avlaste kroppen bør man i hvertfall ta tilskudd av gode tarmbakterier (f.eks. OMXtra). Da får kroppen hjelp til å bryte dette ned uten å måtte bruke egne ressurser. Eller så kan disse enzymene hjelpe en god del. De sistnevnte funker veldig bra! 
Videre om melk så ligger bl.a nordmenn på verdenstoppen når det gjelder å få i seg melkeprodukter (200 kg. pr år)! Og hvis melk er så sunt, hvorfor ligger de landene hvor melkekonsumet er på topp også på topp over statistikker over hjerte-kar-sykdommer, kreft, diabetes, fedme, beinskjørhet og allergier?
Jeg har nå klart å kutte en del ned på kumelk, har helt kuttet ut å drikke flere glass om dagen. Eneste kumelken jeg får i meg nå er gjennom varer som sjokolade, rømme og gulost. Gulost inneholder heldigvis mer enzymer i forhold til kumelka (fordi under lagringstiden har det dannet seg enzymer i osten)-derfor er den lettere å fordøye og bedre for kroppen for de som tåler det vel og merke. Rømmen jeg bruker går heldigvis veldig bra å spise da den ikke er homogenisert :D (Link under).   
Melka jeg drikker i dag er havremelk tilsatt kalsium og vitaminer. Nå er også havremelken pasteurisert, men det må vel gjøres for å drepe bakterier. Baksiden er jo at da forsvinner jo som tidligere skrevet enzymene.. Men havremelka er i hvertfall ikke homogenisert! Havremelk kan hos noen virke gjærende for magen - så er opp til deg selv om du synes havremelk er bra for deg eller ikke ;) Ellers er en veldig bra kilde til kalsium gjennom mørkegrønne grønnsaker, jo grønnere jo bedre ;) F.eks. spinat, bønner og sesamfrø er gode kalsiumkilder. Nå finnes det også melkefrie yoghurter som også er basert på havre (tror dette er pasteurisert, men ikke homogenisert), og ønsker du rømme som ikke er pasteurisert eller homogenisert? Da bør du prøve disse.
Det jeg lurer på til slutt er- hva tror dere? Er kumelk sunt, eller fører den bare til sykdom og ubalanser i kroppen?

Deilige kokosmakroner


Her er oppskrift på noen veldig gode kokosmakroner:
- 250 g kokosmasse
- 75 g melis
- 1/4 ts vaniljesukker
- 5 eggehviter
Pisk eggehvitene til stivt skum. Røs inn melis, kokosmasse og vaniljesukker. Bruk så to spiseskjeer og sett deigen i topper på stekeplata.  Stekes midt i ovnen på 150 grader i 20-25 minutter.


Disse synes jeg smaker best når de er helt nystekte, da de er mer "knasende" å spise :) 

Kalkun med grønnsaker


Kalkunmiddag 4 personer:
- 3 stk store kalkunfileer, 1 havrematfløte , krydder/urter+ grønnsaker som:
- 2 gulrøtter
- 1/2 kålrot
- sellerirot (1/3)
- 1 blomkål
- 1/2 hvitløk eller mer
- 1/2 squash
- vårløk (1/3)

Grønnsakene
Gulrøtter, kålrot, sellerirot og blomkål skjæres opp i biter. Dampkokes til de er ferdige.
Squash, vår- og hvitløken skal ikke dampkokes.

Når gulrøtter, kålrot, sellerirot og blomkål er ferdig kokt, blandes squash, vår- og hvitløken i. La noe vår- og hvitløk ligge igjen til å ha over kalkunen senere ;)


Kalkunfileene
Legges i en smurt ildfast form, hell over matfløten. Krydre med salt og pepper.
Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca. 20-25 min, (kan hende den må stå lenger).
Tilsett så mer krydder og urter som gurkemeie, cumin, timian og estragon etter steking. Pyntes med vårløk og hvitløk :)
Klar til å nytes :D


Enkel middag; Røkelaks og eggerøre


Tips til en enkel sunn middag: Røkelaks, eggerøre, avocado og blomkålrester :D
Til eggerøre brukte jeg
- 2 egg
- 2 ss vann
- litt salt og pepper
- gressløk
- litt smør til steking
Vispet alle ingrediensene sammen og stekte på middels varme.
Sunt og godt :)


Raw Choc Brownie


Raw choc brownie er en rå vegansk sjokolade som inneholder
- dadler
- cashewnøttsmør
- rosiner (14%)
- rå kakao (10%)
- mandler (8%)
- malt av brun ris
- kakaosmør
- pulver av brun ris
- vanilje
- havsalt
- grønn te ekstrakt
Den er altså helt fri for melk, gluten, soya og sukker, og inneholder bare naturlige ingredienser! :) I tillegg har den et høyt fiberinnhold.


Husker at den smakte litt rart første gangen jeg smakte den, men etterhvert "venner" man seg til den :) Er effektiv mot småsult og søtsug :D
Raw choc brownie kjøper jeg på Supernature i Oslo (Øvre Slottsgate 4) for 34 kr (!) Kan også kjøpes over nettet her

Laks i fløtesaus


Venninna mi lagde laks i fløtesaus for litt siden, og siden laks i fløte hørtes sååå godt ut måtte jeg bare prøve å lage selv (i allergifri versjon)  :)
Ingredienser (4-6 porsjoner)
- Laksefilet uten skinn
- 1/2 vårløk
- 1 hvitløk
- 1/2 gulrot
- 1/2 chili
- melkefri matfløte
- salt, pepper, "Jacobs blandede urter" (bilde av urtene her), gurkemeie
- gressløk og basilikum til slutt
I tillegg til fisken, brukte jeg quinoa.
Fremgangsmåte:
Hakk vår- og hvitløken og chilien i biter (lurt å fjerne chilifrøene, ellers blir det sterkt)! Gulroten raspes.












Legg så fisken i ildfast form (som er smurt med extra virgin cocos), krydre og hell over matfløten. Grønnsakene la jeg oppi til sist.

Masse krydder nam nam! :D Stekes i ovn på 200 grader i ca. 15 min. 


Ferdig middag: Quinoa ris, 1/2 avocado og laks! Pyntes med basilikum og gressløk :) 
Tilsett gjerne noen dråper lime og litt raspet ingefær-veldig godt!

Deilig grønnsaksgrateng!


Her er en oppskrift på en veldig god grønnsaksgrateng til 4 personer. Sunt og godt :)
Gratengen er helt uten melk og gluten.
Du trenger:
- 1 stort blomkålhode, eller et mindre blomkålhode og en annen kålsort som heter romanesko kål -som jeg brukte her
- 4 egg
- 1 liten boks kokosmelk (2 dl)
- ca. 1/2 vårløk
- 1 gulrot
- 1 fedd hvitløk
- 1 ts havsalt (eller rosa himalayasalt hvis du har det)
- 1 ts Blackened Redfish Magic (eller salt, pepper, paprikapulver og gurkemeie)
- 3-4 perletomater og basilikum til pynt
Kokosmelk fra "Blue Dragon"










Start med å dampkoke kålsortene møre. Når de er ferdige skal de smuldres og fordeles utover i en ildfast form. Mens de dampkokes, kan egg og kokosmelk vispes sammen.


Finhakk så vårløk og hvitløk, gulroten raspes

Dette skal så over i egg/kokosmelkblandingen, tilsett krydder til slutt. Når alt er rørt sammen, skal dette helles over kålen i den ildfaste formen.


Hadde også oppi litt chili (2 stk), men det ble sterkt gitt! :S Så neste gang skal jeg være litt mer forsiktig med bruk av chili :P
Gratengen stekes midt i ovnen på 180 grader i ca. 20 minutter. Så er det bare å pynte litt med tomater, spinat osv når den er ferdig stekt:)



Glutenfrie hamburgerbrød


Glutenfrie hamburgerbrød fra Meny:


     Hamburgerbrødene inneholder melkepulver (skummet), lettmelk og soya, så det er litt dumt :/ Derfor foretrekker jeg disse hamburgerbrødene fra Ultra på Bryn senteret:

Disse er både gluten- og melkefrie så me like! Inneholder også rapsolje så det er stort pluss :D

Deilige makrellkaker


Nå er ikke jeg særlig glad i fiskekaker sånn til vanlig, men makrellkaker var noe jeg faktisk likte! Takk til mamma som laget fiskekakene :)
Ingredienser
- makrell
- 1 egg
- 1 ss havremel
- salt og pepper
- gressløk
- litt rapsolje
Rens makrellen fri for bein. Kjør så alle ingrediensene i foodprocessor. Form om til små kaker (bruk spiseskje smurt inn med litt olje så ikke alt henger fast på skjea) og stekinga kan begynne! :D
Vi brukte grillen, og da la vi makrellkakene på folie (smurt med olje). Da ble de stekt på ca. 200 grader til de ble gjennomstekte og gyllenbrune :)