mandag 26. november 2012

Kokosolje



Kokosolje sies å være en av verdens sunneste oljer. Rå og kaldpresset kokosolje er olje som bl.a. har alle næringsstoffer og enzymer intakt. Av næring inneholder den blant annet 
laurinsyre og andre mellomlange fettsyrer, proteiner, karbohydrater, vitaminer (som B- og C-vitaminer), mineraler og antioksidanter. 

Kokosolje har over 60 % mellomlange, mettede fettsyrer som er med på å øke fettforbrenningen, stimulere stoffskiftet og gi energi som varer lenge. De mellomlange fettsyrekjedene tas lett opp av kroppen og brukes som energi, og dette lagres derfor sjelden som fett. Dette er olje som gjør immunforsvaret sterkere og som er med på å øke opptak av fettløselige vitaminer. Har du kokosolje er det derfor lurt å ta oljen sammen med vitaminer- spesielt vitamin D D3 som best tas opp i kroppen sammen med inntak av oljer. 

Kokosolje øker dessuten opptaket og utnyttelsen av de essensielle Omega 3 og 6 fettsyrene, og er gunstig for helsa på mange andre områder. Folk har faktisk oppdaget at kokosoljen er så effektiv mot stoffskifteproblemer at det nå i USA forskes på om nettopp denne oljen kan erstatte vanlige medikamenter! 


Kokosolje anbefales til personer med:
- Lavt stoffskifte
- Redusert skjoldbruskkjertelfunksjon
- Lav energi
- Overvekt
- Lavkarbohydratdietter



Kroppen er avhengig av fett
Fettsyrer er viktig for kroppen vår da det hvert sekund foregår millioner av prosesser og reaksjoner i kroppen som er helt avhengige av fettsyrer. Deling og fornying av celler, tilførsel og lagring av energi i cellene, hormonsystemet, hjernefunksjoner, nervesystemet, huden og synet er alle avhengig av fettsyrer for å kunne gjøre "jobben" sin. Man kan si at fettsyrer er like nødvendig for kroppen som det proteiner og karbohydrater er.  


Som nevnt tidligere inneholder også kaldpresset kokosolje laurinsyre (hele 47,5%). Laurinsyre sies å være gunstig ovenfor virus, bakterier og sopp  da syren virker ødeleggende for membranet som omdanner og er med på å beskytte da bl.a. viruset. Laurinsyre virker derfor ødeleggende for virus og mer. Mer kan leses her  

Kokosolje er også veldig god å bruke til steking, baking og frityrsteking da dette er en olje som tåler høy temperatur. (Hos oljer som ikke tåler høy temperatur dannes det giftige stoffer)!  Selv synes jeg det er best å bruke Extra Virgin Kokosolje da dette er en olje som er rå, kaldpresset og økologisk. Oljen brukes til steking, i havregrøten og i vaffel og pannekakerøra :) 

Det er særlig viktig å bruke kaldpresset (virgin) kokosolje som er presset ut fra fruktkjøttet/kokosmassen, da hydrogenisert kokosolje kan inneholde transfett som er skadelig for helsen. Fraksjonert kokosolje har også mindre helsefordeler da laurinoljen er fjernet for å bli brukt i medisinindustrien. 

Til slutt, her er en video alle burde se! Videoen viser bruk av kokosnøttolje mot Alzheimers sykdom! 

tirsdag 13. november 2012

Sunne og gode knekkebrød

Da jeg fant ut at jeg ikke lenger orka å kjøpe glutenfrie knekkebrød på butikken ville jeg mye heller prøve å lage selv- billigere og sunnere :P

Her er en knekkebrødoppskrift (for to langpanner) jeg synes er veldig god. Da trenger man:

- 3 dl havregryn
- 2 dl dala lanthvete (for helt glutenfrie knekkebrød kan litt jyttemel brukes-bruk da bare 1 dl da jytte trekker til seg mer væske)
- 1 dl havremel 
- 1 dl kokosmel 
- 2 dl solsikkekjerner
- 1 dl linfrø
- 1 dl Chia-frø
- 1 ts salt
- 7 dl vann

Av ingrediensene er alt økologisk :)

Deigen smøres utover langpannene, på bakepapir smurt inn med kokosolje. Bruk så en pizzadeler og del deigen inn i ruter. Brettene stekes så midt i ovnen på 160 grader i 70 min i varmluft. Bytt plass på brettene halvveis under stekingen.
 Deigen smurt utover Ferdig stektEnjoy :)