torsdag 31. januar 2013

GMO - hva er det og hva gjør det med oss?

Her er nyttig kunnskap om "GMO", såkalte genmodifiserte organismer. Noe fakta er hentet fra boken "Den grønne supermaten" av David Sandoval. Enda jeg bare har skumlest deler av boken synes jeg dette er en veldig bra bok med mye interessant fakta om mat, helse og miljø.  GMO kan defineres som planter, dyr eller mikroorganismer hvor arvematerialet er blitt forandret gjennom genteknologi. Organismene er bl.a. blitt gjort mer sterkere og motstandsdyktige, der f.eks. planter har blitt mer motstandsdyktige mot skadeinsekter og ugress.

Nå er ikke GMO tillatt i Norge, men i en del land som f.eks. USA er bruken av genmodifisert mat (spesielt soya, mais, ris og raps) en del av det vanlige kostholdet. (I tillegg til sprøytebehandlet mat, der bruken av sprøytemidler i landet har økt med 144 millioner kg mellom 1996 og 2008)! Det er mange som sliter med helsa i USA, så kan det være at slik denne maten faktisk har skylda? 

Den internasjonale matvareindustrien legger visstnok press på norske myndigheter om å godkjenne slik genmodifisert mat, og da håper jeg at de står på sitt og sier nei! 

Hva slik mat kan gjøre med oss:


Lever vi på genmodifisert mat får vi i oss hormonhermende (kjemiske stoffer som har større eller mindre grad av hormoneffekt uten å være naturlige hormoner) industrielt frembakte kjemikalier. Stoffene blir konsentrert i kroppen som kan føre til at hormonsignalene slås av. Disse hormonsignalene er nødvendig for at vi skal kunne formere oss, så genmodifisert mat kan være en av grunnene til at stadig flere opplever lav fruktbarhet eller infertilitet. I tillegg til dette virker det som om flere og flere opplever å få sykdommer i immunforsvaret eller kreftformer som faktisk ikke var kjent for 30 år tilbake, samt de millionene av menneskene som må gå på medikamenter for bl.a. å kunne klare seg i hverdagen- medikamenter som kan ha skadelige bivirkninger. Så må det ikke glemmes alt vi (hovedsaklig i den moderne og rike delen av verden) har av depresjoner,angst, tretthet, allergier, astma, lærings-og oppmerksomhetsvansker. Om dette er grunnet maten vi får i oss i dag? Jeg tror svaret der er ja! 


Får vi i oss økologisk ren og sunn mat, får vi i oss det vi trenger av næringsstoffer, vitaminer, mineraler, fiber osv. osv. Dette høres jo mye bedre ut enn å få i seg mat med antibiotika, hormoner, kjemiske stoffer, tilsetningsstoffer, fargestoffer, rester etter industriell bearbeiding og mat som er genmodifisert eller hva? ;)  


Her er 10 grunner til å nettopp velge økologisk ;)


Les også det jeg bl.a. har skrevet om den moderne hveten her.


Riktig mat = god helse :) 



søndag 20. januar 2013

Glutamin-bra for lekk-tarm

Da tenkte jeg at jeg kunne skrive litt om glutamin, en aminosyre kroppen vår har veldig bruk for. Glutamin er noe som produseres og lagres i lungene og skjelettmuskulaturen vår. Faktisk inneholder blodet vårt masse av denne aminosyren, noe som er viktig for både transport og utveksling av nitrogen mellom de forskjellige organsystemene (nitrogen er et grunnstoff og en viktig del av bl.a. proteiner, enzymer og hormoner).Glutamin er også viktig for immunforsaret, lever, nyrer og spesielt viktig for tynntarmens funksjon. Det er derfor jeg ville skrive om glutamin da denne reparerer tarmslimhinnen og er viktig når det kommer til heling av sår. Så til dere med lekk-tarm og andre "tarmtilstander" der ute, få i dere glutamin! ;) Glutamin var noe jeg måtte ta i starten da jeg begynte på NMA-klinikken, og er noe jeg også tar av og til nå:)Glutamin sies også å være til hjelp mot irritabilitet, lettere depresjoner, uro og søvnløshet.Glutamin fåes gjennom all proteinrik mat, særlig kjøtt, fisk og bønner. Selv tar jeg av og til glutaminpulver:




lørdag 5. januar 2013

Kjempegode gluten-og melkefrie amerikanske cookies!

Her er en oppskrift på noen kjempegode amerikanske cookies som jeg bare elsker! Kjeksene er helt uten gluten og melk :D

Oppskrift på ca. 30-40 kjeks:

- 160 g romtemperert soft flora spesial (smør som er uten melk og soya)
- 210 g rørsukker
- 140 g brunt sukker (brun farin)

Alt dette knas sammen. Så tilsettes

- 150 g jyttemel (da brukte jeg den grønne som heter fibra teff)
- 210 g økologisk og glutenfritt havremel
- 2 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 1/2 ts kanel
- 3 økologiske egg

(ca. 2 ss. eller mer med kokosmel kan også brukes, men bruk da litt mindre av annet mel)

Så tilsettes

- ca. 350 g sukker- og melkefri sjokolade (under)



- 100 g hakkede valnøtter








Dette blandes lett inn i deigen for så å legges inn i plastfolie formet som pølser. Dette oppbevares så litt over 1 time i kjøleskap eller ca. 40 min i fryser. Skjær så deigen i skiver, som stekes i ovn på 175 grader i ca. 8 til 13 minutter :)




Klare til å nytes :)