mandag 23. september 2013

Enzymer = liv!

Nå har jeg skrevet litt om enzymer tidligere, men slår til med et nytt innlegg da disse enzymene er så viktig for kroppen vår!

Enzymer er kroppens proteinstoffer som bidrar til at alle de kjemiske reaksjonene i kroppen går som de skal. I kroppen finner man mer enn 3000 typer med enzymer som bidrar til over 4000 ulike biokjemiske reaksjoner- med millioner av disse reaksjonene pr. dag. 

Enzymer trenger vi f.eks. for å kunne bryte ned maten (fordøyelsesenzymer), og for nyttiggjøring av maten (metaboliske enzymer). De spiller også en viktig rolle for hvordan kroppen fungerer, immunsystemet, blodomløpet, dannelsen av nye hormoner osv. Enzymene dannes i kroppen, men myyye av enzymene- særlig fordøyelsesenzymene går i dag med på bl.a. å bryte ned dagens moderne og «vanskelige» mat. Mye av dagens mat er som regel behandlet mat, tilsatt det ene og det andre. Dette gjør maten tungt fordøyelig. Man kan si at kroppen til slutt går i underskudd av fordøyelsesenzymer dersom man stort sett bare lever på behandlet mat og ikke hjelper kroppen med å fylle opp disse lagrene igjen.

Vitaminer og mineraler vil hjelpe enzymenes arbeid litt på vei, men for å fylle opp kroppens enzymlagre må man få i seg sunn mat som ikke er blitt behandlet. Det vil si at det er lurt å holde seg mest unna sukkerholdig mat, mat med mye stivelse, samt raffinert mat- altså mat som er blitt behandlet og fratatt sine viktige næringsstoffer. 
Det beste er ren mat som ikke er blitt utsatt for varmebehandling. Dersom maten varmes opp til 48 grader i mer enn 15 minutter kan dette være nok til å virke ødeleggende for enzymene (samt vitaminene). Spiser man mye kokt, stekt eller generelt mye bearbeidet mat blir dette vanskelig for kroppen å bryte ned, som resulterer i at ufordøyde matpartikler tas opp i blodet. Dermed aktiveres immunsystemet da disse partiklene blir sett på som fremmede. Immunsystemet står i fare for å bli overbelastet og sykdommer kan oppstå.  

Nå er jo jeg glad i varmebehandlet mat som f.eks. knekkebrød, stekt kjøtt og fisk osv. og jeg sier ikke at man skal kutte ut dette, men i tillegg til dette er det viktig å få i seg levende mat som rå frukt og grønnsaker. Rå mat er til hjelp når kroppen skal fordøye "vanskelig" mat. Og spis gjerne økologisk mat da kjemikalier og plantevernmidler påvirker maten og reduserer enzymene og deres funksjon. 

Matens enzymer er nødvendige for å opprettholde en god fordøyelse! Tegn på fordøyelsesenzymmangel er:

-  Matintoleranser og allergier
-  tretthet
-  luft i magen
-  forstoppelse og generelt dårlig fordøyelse

Så få i dere enzymer, for disse kan nettopp gi deg et lengre og bedre liv. Da hjelper du kroppen med å tilføye det den trenger av enzymer og den slipper å måtte bruke så mye energi på å skape  nye fordøyelsesenzymer. Start med å ha f.eks. spirer og avocado sammen med frokost- og middagsmaten. Spirer er fulle av enzymer! Ta gjerne OMXtra eller annet tilskudd i tillegg hvis du føler magen og fordøyelsen trenger litt ekstra hjelp ;) Annet tilskudd kan være disse enzymene som funker kjempebra!



Redikkspirer og solsikkespirer- veldig godt til maten:) Veldig godt er også bønnespirer!   

Informasjonen til dette innlegget er kilder hentet fra denne siden -her står det også mer informasjon for dem som ønsker det.


Til slutt en god oppsummerende tekst fra siden jeg fant:
 
«Er det ikke nok enzymer i maten, overbelastes fordøyelsen, og våre egne enzymer vil komme til kort. Maten blir ikke skikkelig nedbrutt, tarmen blir utett og vi opptar ting vi ikke burde. I tillegg blir immunsystemet overbelastet, vi kan få allergi og kroppen forgiftes. Risikoen for kroniske sykdommer øker betraktelig, og man lever kortere».