torsdag 27. september 2012

Hvorfor du ikke skal spise soya


Nå ble dette ett litt langt innlegg, men LES allikevel!! ;)
Soya går i dag under oppfatningen om at det er en type helsemat. Dette er ikke sant! (noe jeg synes er litt synd da soyais er ganske godt).
Men gode nyheter er at det finnes soya som kan spises og som går under "helsemat", og det er fermentert soya! Dette er soya som
  • Natto
  • Miso
  • Tempeh
Litt om fermentering:
De fleste planter produserer en del stoffer (antinæringsstoffer) som forsvar mot å bli spist. Disse stoffene kan påvirke mennesker og dyr negativt. Mange av disse antinæringsstoffene ødelegges ved koking -men husk at mat som lages på høy varme også mister noen av sine viktige næringsstoffer og enzymer, så man bør ikke leve på varmebehandlet mat hele dagen ;). Nå finnes det visstnok ikke så store mengder antinæringsstoffer i det meste av maten vår, men hvis vi har et lite variert kosthold med f.eks. mye soya (som faktisk inneholder en god del antinæringsstoffer), kan antinæringsstoffene i soyaen gi gradvise problemer med fordøyelsen. Men er soyaen fermentert (også kjent som melkesyregjæring) er maten blitt "for-fordøyd". Den er blitt formet i en mer helsebringende retning, da mat som er fermentert bl.a. inneholder masse levende mikroorganismer og enzymer - noe som virker gunstig på fordøyelsessystemet. Mye av antinæringsstoffene er også fjernet.
Men viktig å merke seg, at selv om soyaen er fermentert, er det ikke fullt så lurt å spise det i store mengder da soyaen fremdeles inneholder noe antinæringsstoffer - men ikke i like store mengder som den ufermenterte.
Her er noen av de helseskadelige komponentene som soya inneholder:
Goitrogener: Substanser som blokkerer syntesen av thyreoideahormoner og forstyrrer kroppens nyttiggjøring av jod- dermed forstyrres kroppens thyreoidea funksjoner ytterligere. En vanlig kilde til soya er soyamelk, og mange drikker det som et alternativ til melk. Soyamelk bidrar betydelig til dysfunksjon i thyreoidea eller hypothyreoidisme (lavt stoffskifte). Så hvis du sliter med et lavt stoffskifte og i tillegg drikker store mengder soyamelk hver dag, er det et hint på at du bør stoppe å drikke soyamelk med en gang!
-Isoflavoner: En type plantesammensetning som ligner kroppens eget østrogen. Det er bevist at isoflavoner kan forstyrre kroppens endokrine funksjon (hormonproduserende del av bukspyttkjertelen), forårsake infertilitet og fremskynde brystkreft! I tillegg, det å bare drikke 2 glass med soyamelk hver dag i en måned, er nok til å få en forstyrret menstruasjonssyklus!
Fytinsyre: Fytiner er for mennesker ufordøyelig og hindrer også fordøyelse og opptak av andre stoffer ved å virke hemmende på enzymer. Dermed får ikke kroppen tatt opp blant annet kalsium, magnesium, jern og sink - mineraler kroppen trenger for å opprettholde den biokjemiske balansen, altså hvordan kroppen fungerer kjemisk. Soyabønnene har det høyeste innholdet av fytiner sammenlignet med korn og andre belgfrukter (erter, bønner, linser,  peanøtter osv). Og fytinene i soya er særlig resistante mot lang og sakte koking, som ellers er en vanlig måte å fjerne fytiner på. Eneste som kan redusere nivået av fytiner i soyabønnen er en lang fermenteringsprosess.
Naturlige giftstoffer: Som også inneholder ikke-fordøyelige faktorer. Forstyrrer fordøyelsen av protein. Å få i seg dette i små mengder gir ikke noe særlige problemer, men mengden soya som spises og drikkes i bl.a. USA i dag er nok til å skape problemer i kroppen.
Hemagglutinin: Er en substans som gjør at blodcellene koagulerer, altså blodet klumper seg sammen. Disse blodcellene får et redusert oksygenopptak siden de er klumpet sammen, og gir dermed kroppen mindre tilførsel av oksygen.
Produkter som bør unngås:
- soya melk
- soya ost
- soya is (nå har jeg levd mye på soya is i det siste, så nå skal det kuttes ned) 
- soya yoghurt
- soya "kjøtt"
- soya lecithin (finnes i mange matvarer)
Soya som morsmelkerstatning:
Det mest skadelige soyaproduktet er soya som morsmelkerstatning, da dette inneholder høye nivåer av diverse plantesammensetninger med høyt innhold av østrogen --> akkurat som hos isoflavonene. Østrogenet i soya kan skade spedbarnets seksuelle utvikling og evnen til reprodusering. Skadene er irreversible. Spedbarn som lever på soyamelk får et østrogennivå i blodet som tilsvarer fem p-piller i døgnet! Disse spedbarna har opp til       20 000 ganger mer østrogen i blodet enn de som får vanlig morsmelkerstatning!  I tillegg inneholder morsmelkerstatning basert på soya opp til 80 ganger mer mangan enn vanlig brystmelk -mangan er et metallisk grunnstoff som kan føre til hjerneskader og gi personlighetsforandringer under oppveksten.
Med andre ord -ikke gi barna soya som morsmelkerstatning!! Les mer om dette her



Men å holde seg helt unna soya er ikke lett da jeg av og til spiser f.eks. pasta med soya i og soya isen da.. Men tenker at av og til må man nesten unne seg noe godt no uten å bli helt hysterisk :) Det som er viktig er å ikke overdrive inntaket eller stort sett leve på soyaprodukter hver dag! (Etter min mening, særlig hvis du føler at kroppen begynner å si ifra) ;) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar