søndag 30. september 2012

Enzymmangel i kroppen


Da tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om enzymmangel i dagens kosthold, og hvordan dette påvirker kroppen vår. Fakta fant jeg i boka "Den grønne supermaten" av David Sandoval. Står mye nyttig i denne her :)
So, here goes:
Vi har alle et enzymlager i kroppen. Et enzym er først og fremst et stoff bygget opp av proteiner, og det er arbeidsstyrken som bygger opp kroppen.
Men spiser vi for mye kokt, stekt eller særlig bearbeidet mat tømmer man kroppens enzymlager, da denne maten inneholder veldig lite levende enzymer. Maten blir  mindre sunn, og siden fordøyelsessystemet ikke tilføres enzymer gjennom maten, skaffer den seg enzymer ved å "stjele" dem fra resten av kroppen for å bryte ned maten. Når man varmer opp mat til en temperatur over 47,7 grader drepes de fleste enzymer (er bl.a. derfor jeg nå skal begynne å dampkoke grønnsaker, da dette er mer skånsomt mot enzymene) :D Enzymer drepes også ved pasteurisering, hermetisering og bruk av mikrobølgeovn. Dersom kroppen stjeler enzymer fra seg selv over en periode på mange år, tømmes noen av kroppens lagre helt, og kroppsvevene eldes raskere og blir mer sårbare for kroniske tilstander. Munnen og tannkjøttet er ofte de første stedene man kan se dette grunnet enzymmangel. Da hjelper det å skylle munnen med fersk grønn juice som har masse enzymer i seg! ;)
Har man kroniske sykdommer (f.eks. allergier, hudsykdommer, kreft og diabetes) kan dette være tegn på at man har et lavere enzymnivå i kroppen.
Utifra dyreforsøk er det vist en sammenheng mellom kosthold som inneholder lite enzymer og for tidlig pubertet. Eksperter mener tidlig kjønnsmodning skjer på grunn av et kosthold dominert av kokt/stekt og industrielt bearbeidet mat. Mennesker er egentlig ikke skapt til å spise slik "død" mat, og dette gjelder også våre kjæledyr! Kreft, hjertesykdommer og andre kroniske sykdommer kan nettopp være pga. høyt inntak av "død" mat.
Det aller beste for kroppen vår er å ligge mest mulig unna industrielt bearbeidet mat! Skal du ha kjøttprodukter, kjøp varer som det er mest mulig kjøtt i. Ligg unna varer som for det meste inneholder mye stivelse, raffinert hvetemel- og sukker, da dette er vanskelig for kroppen å bryte ned. Begynn med for eksempel å lage eget sunt hjemmelaget brød uten den moderne hvetesorten:) Les om hvetesorten jeg bruker her. Denne hveten er mer skånsomt mot fordøyelsessystemet.
Når det gjelder stekt/kokt mat, spiser jeg jo fremdeles det. Men istedenfor å koke grønnsaker, er det som skrevet tidligere mye bedre å dampkoke det da mer av enzymene og næringsstoffene blir bevart.
Men det aller beste du kan gjøre for kroppen din er å ta probiotika før "tunge" måltider og mat som er bearbeidet og vanskelig å fordøye som raffinert hvete og sukker o.l. Da anbefales det å ta "SuperZym" som gir kroppen litt hjelp på veien. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar