mandag 1. oktober 2012

Gluten, kanskje ikke så bra allikevel..?


I dagens samfunn er det mange av oss som har en form for glutenintoleranse, og det virker som om det er flere og flere som utvikler en slags motstand for gluten. Så da lurer jeg på; Er mennesket skapt for å spise gluten når det er så mange som faktisk ikke tåler å spise det??
Bilde fra http://www.lekktarm.info/

Gluten  er en proteinforbindelse som finnes i hvete og andre kornslag som rug, bygg og spelt. En intoleranse mot gluten kan gi lekk tarm, noe som igjen bidrar til utvikling av autoimmune sykdommer (som jeg har nevnt i ett av mine tidligere innlegg). Så hvis du har autoimmun sykdom og ikke har undersøkt om du har glutenintoleranse og lekk tarm råder jeg deg til å ta en sjekk.

Men gluten ellers kan være en viktig trigger når det kommer til autoimmune sykdommer enten man er intolerant mot gluten eller ikke. Det finnes så mange som over 100 forskjellige typer autoimmunsykdommer, f.eks. Ulcerøs kolitt (betennelse i tarmen), thyreoiditt (betennelse i skjoldbruskkjertelen), revmatoid artritt (leddgikt), psoriasis, cøliaki og diabetes type 1.
Plages du av symptomene under, bør du være forsiktig med inntak av gluten, da dette er tegn på at kroppen din ikke tåler gluten.
  • Oppblåst mage/smerter
  • Diaré/forstoppelse/ blek illeluktende avføring
  • Oppkast
  • Lever- og galle forstyrrelser
  • Vekttap/kortvoksthet (grunnet intestinale skader som hindrer kroppen i å absorbere næringsstoffer)
  • Jernmangel/anemi
  • Kronisk tretthet/utmattelse
  • Forsinket pubertet
  • Leddsmerter
  • Prikkende nummenhet i bena
  • Munnsår
  • Eksem/Dermatitis herpetiformis
  • Tannproblemer/emaljetap/misfarging
  • Infertilitet/spontanabort
  • Skjøre bein/osteoporose
  • Nevroligiske sykdommer, nevropati, ataksi
  • Psykiske lidelser/depresjon (mange nevrologiske sykdommer forbindes med glutenintoleranse. Schizofreni og andre psykiske lidelser har vist seg å være assosiert med gluten)
Hvordan gluten påvirker din helse, og bl.a. fører til lekk tarm:
-Gluten: Gluten påvirker tarmslimhinnen direkte gjennom produksjon av proteinet zonulin. Zonulin forårsaker lekk tarm.
-Antistoffer: Gluten bidrar til dannelse antistoffer. Antistoffer kan føre til utskillelse av inflammatoriske kjemikalier som fører til vevsskade. I tillegg kan antistoffer kryssreagere med vev i kroppen, noe som forårsaker autoimmun sykdom.
-Bakterier: Inntak av gluten forårsaker skadelige endringer i tarmfloraen som disponerer for infeksjon.
-Cytokiner - Gluten oppmuntrer til produksjon av proinflammatoriske cytokiner (kjemikalier som kan skade cellene).
-Fordøyelseskjemikalier: Gluten kan skade tarmen, bukspyttkjertelen, leveren, og galleblæren. Alle disse organene spiller en sentral rolle i kroppens evne til å produsere fordøyelseskjemikalier og enzymer. Når denne mekanismen skades, begynner fordøyelsesprosessen å brytes ned og bli ineffektiv.
-Neurotransmittere: Gluten forårsaker nevrokjemiske endringer i produksjonen av nevrotransmittere (kjemikalier som gjør det mulig for nervesystemet å kommunisere). Gluten er også en nervegift som har vist seg å skade nervevev. Dette er grunnen til at så mange med nevrologisk sykdom (b.la. autisme, migrene, bipolar lidelse, schizofreni, nevropati, epilepsi osv.) gjør det bra på en glutenfri diett.
-Stress: Selv om det ikke en fysisk stressfaktor, fungerer gluten som en kjemisk stressfaktor på kroppen.
-Medisiner : Mange kroniske helseproblemer forårsaket av glutenintoleranse er feildiagnostisert som fører til medisinresepter som ikke bare unødvendig, men som også kan være skadelig for mage-tarmkanalen. Medikamentene kan disponere for infeksjon og føre til unormal bakterie tilstedeværelse i tarmen.
Nå er jo ikke jeg helt totalt glutenfri, men målet er å ha et mest mulig glutenfritt kosthold. Men nå er det lettere sagt enn gjort å leve helt glutenfritt da enkelte bakverk gjør seg bedre med litt hvete..Så ikke så lett det der hvis man baker selv. Men tenker at bruk av Dala lanthvete i baksten får gå da dette er en sunnere type hvetemel som inneholder mindre gluten og som er økologisk. Kjenner selv jeg reagerer bedre på Dala lanthvete. Men føler du helsa går nedover og ikke blir bedre, råder jeg deg til å prøve et kosthold uten gluten og se hva som skjer :) Vær glutenfri i 30 dager og lytt til kroppen din underveis. Minsker smertene/ubehaget? Opplever du mer energi, eller føler du deg bare bedre? Prøv så å tilføre hvete inn i kostholdet igjen. Kom symptomene tilbake?
Husk at 70% av immunsystemet er i tarmen din. Fordøyelsessystemet teller!


Glutenfrie rundstykker kjøpt i butikken som også funker veldig bra hvis man ikke alltid orker å bake selv ;) 

Hvis du vil lese mer om gluten anbefaler jeg å lese her
På bloggen har jeg eksempler på flere glutenfrie oppskrifter så ta en sjekk hvis du er interessert ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar